‘Ster of niet… wij helpen je schitteren!’
Kabas staat voor Katholieke Basisschool, maar heeft ook een diepere betekenis: Een kabas is een hengselmand die vroeger mee op reis ging, gevuld met benodigdheden. Op de Kabas vullen wij de mandjes van alle kinderen met nuttige bagage voor hun verdere leven. De Kabas staat voor goed onderwijs in een stimulerende leeromgeving, waarin leerlingen niet alleen kennis vergaren, maar zich breed ontwikkelen tot evenwichtige, sociale mensen.
Wij gaan ervan uit dat ieder mens uniek is, met eigen kwaliteiten en behoeften. We zien het als onze opdracht om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen bij kinderen, om hen te laten worden wie ze zijn, vanuit de kracht van vertrouwen. We richten ons onderwijs zo in, dat we hierop kunnen inspelen.
Onze visie komt tot stand vanuit twee pijlers:
Katholieke identiteit
Op de Kabas richten we onderwijs en opvoeding zodanig in dat kinderen kunnen opgroeien tot vrije en verantwoordelijke mensen, die verbonden zijn met zichzelf, anderen, hun omgeving en het grotere levensgeheel. Dit doen we vanuit katholieke waarden als menselijke waardigheid (respect, kansen bieden, elkaar serieus nemen), subsidiariteit (iedereen is deskundig en kan op eigen niveau verantwoording nemen en leren dragen), algeheel welzijn (voor elkaar zorgen, saamhorigheid) en solidariteit (deel zijn van de wereld en het leven, geen mensen uitsluiten).
Vanuit deze katholieke waarden hebben we gezamenlijk onze visie op leren en samenleven geformuleerd:
Op de Kabas gaan we uit van het goede van de ander. Fouten maken mag. Daar leer je van en je kunt ze een ander vergeven. Iedereen krijgt een kans op een nieuwe start. Daarbij helpen we elkaar. Leren is voor ons meer dan alleen kennisoverdracht. Wij willen kinderen leren goed te zorgen voor zichzelf, de ander en de wereld waarin zij leven; ervan te genieten; niet bang te zijn om vragen te stellen en keuzes te maken. Wij willen ze nieuwsgierig maken en ze stimuleren om zich te verwonderen over dat wat je misschien niet meteen ziet of begrijpt. Hen het vertrouwen geven dat ze in staat zijn hun eigen weg te vinden als kritische, verantwoordelijke en sociale mensen.
Ervaringsgericht onderwijs (EGO)
- We stemmen af op de ‘ervaringsstroom’ van kinderen. Dit betekent niet dat we hen zoveel mogelijk ‘door ervaring’ willen laten leren, maar dat we alle kinderen ‘echt zien’, ons in hen kunnen verplaatsen en ons handelen op hen afstemmen.
- We laten ons uitdagen door kinderen om aan te sluiten bij hun niveau en belevingswereld om hen echt fundamenteel te laten leren (actief, intrinsiek gemotiveerd)
- We vinden het leerproces en leeropbrengsten belangrijk
- Wij zien welbevinden, betrokkenheid en verbondenheid als voorwaarden om te komen tot optimale ontwikkeling.